Apotekarmordet

 

 

Henry Widman

Henry är 30 år i den första boken, Apotekarmordet, som utspelar sig i juni 1940. Han bor på Kvarngärdesgatan och är sedan knappa året tillbaka egenföretagare och arbetar som frilansreporter. Han har sitt krypin i Lanterninen på Köpmangatan.

Tidigare hade han varit anställd vid Eskilstuna-Kuriren, men tyckte inte att han hade den yrkesmässiga friheten som han önskade. Orsaken till detta var tidningens och dess chefredaktörs politiska ställningstagande som gick stick i stäv med vad regeringen och statsminister Per Albin Hansson ansåg vara bäst för Sverige. Som frilansjournalist är han inte låst och kan yttra sig utan att styras av den anda som finns vid Eskilstuna-Kuriren.

Henry Widman är en normalbygd gentleman omkring 180 cm i strumplästen. Bröstvidden är fortfarande större än midjemåttet och han utövar motionsaktiviteter iförd löparskor några gånger i veckan, gärna i skogarna kring torpställena Viptorp och Vintertorp. Han är något amerikaniserad i sitt musikintresse (jazz), är svag för goda viner och klär sig lite mer elegant än genomsnittseskilstunabon. Trots ett fördelaktigt utseende och svulstigt konto på banken är han ogift och har absolut inga planer på att ändra sin civilstatus - inte än på många år.

Han blev tidigt föräldralös när bägge föräldrarna och en farbror omkom i en trafikolycka när han bara var i koltåldern. Arvet han fick hade gjort många avundsjuka och Henry var i det närmaste ekonomiskt oberoende. Han hamnade som fosterbarn på Djurgårdsvägen 26 i Eskilstuna hos högermannen Assar Berggren och dennes hustru Svea. Där växte lillkisen Henry upp tillsammans med Assars och Sveas barn. Efter läroverkstiden blev Uppsala universitet hans hem i tre år och när han var åter i Eskilstuna hade han en filosofie kandidatexamen i historia i fickan. Genom Assars Berggrens hjälp kom han i kontakt med Selander på Eskilstuna-Kuriren som anställde den nybakade kandidaten och Henry kunde plötsligt titulera sig reporter.

 

 

Tage "Älgen" Kroon

Tage Kroon är ny kriminalkommissarie i Eskilstuna. Han är Henrys barndomsvän och anställs under våren 1940 efter att ha arbetat vid Stockholmspolisen under intendent Vesper Johnsons vakande öga. Redan 1930 lämnade Kroon Eskilstuna, men är åter i staden exakt tio år senare. De träffas första gången i Apotekarmordet och när Kroon brer ut sig i dörröppningen i herrgården vid Sundbyholm känner Henry igen honom. Från den stunden följs deras liv och öden åt.

Kriminalkommissarie Kroon är lika gammal som Henry och de har en gemensam barndom. Men trots detta är Widman och Kroon varandras motsatser. Medan Henry Widman är den belevade och charmige framtidsmannen så är kriminalkommissarie Kroon den andra sidan av myntet. På grund av allt elände och mänskligt fördärv som han upplevt i Stockholm kriminella värld, har han utvecklat ett mentalt försvar som gjort honom sur, bitter och snarstucken. Därtill saknar han helt empati.

Han är något längre än Henry och har en framträdande lätt krökt näsa. Hans kropp har redan börjat sitt förfall med en rundning kring midjan, dubbelhakor och en konditionsnivå så låg att en begravningsentreprenör skulle ha jublat och börjat snickra på en kista. Han röker när helst han kommer åt, dricker allt han ser och är storkonsument av Emsertabletter. Smeknamnet Älgen fick han under en älgjakt då hans far misstog sonen för en älg. Kulan snuddade (peddade) sittmuskeln på honom och därefter blev Tage Kroon, Älgen med alla.

Han bor i en relativt nyproducerad våning på Västeråsvägen och har Tunavallen som granne. Han har inte heller hittat en "flamma", men det kanske är förståeligt med tanke på alla hans brister.

 

Apotekare Aleman

Är en verklig person som fanns på Apoteket Kronan under den här tiden. Jag har gjort honom till enäggstvilling med Oscar Aleman. Han är ytterst ansvarig för verksamheten på apoteket och i boken har jag gjort honom skyldig till att Ulla Berglund blev anställd där. Jag har beskrivit honom som en noggrann, ansvarsfull och vänlig människa som bedriver forskning på hög farmaceutisk nivå.

 

Chefskirurg Oscar Aleman

Verklig person. Chefskirurg med anställning bland annat vid Garnisonssjukhuset i Stockholm. Bror till apotekare Aleman som till en början har en undanskymt roll, men som alltmer intrigen utvecklar sig blir mer framträdande.

 

Clara Ekström

 Fiktiv person. Syster till Jakob Ekström. Affärskvinna som bor på Kungsvägen vid Rådhusbron, men som arbetar i Stockholm. Äger och driver inredningsfirman Paloma AB. Ogift amazon som har ögonen på sin yngre bror på grund av hans beroende av opiater.

 

Jakob Ekström

 Fiktiv person. Bror till Clara. Mångsysslare som hoppar mellan anställningarna men är en hejare på att måla tavlor. Han lever ensam och bor i en våning på norr där Storgatan möter Gränsgatan. Hans morfinberoende försätter honom i en prekär situation som har stor påverkan på både hans liv men även andras.

 

Ulla Berglund

Fiktiv person. Anställd vid Apoteket Kronan som farmaceut. Hon bor på Grindstugatan i Nyfors men vill helst bo någon annanstans. I Nyfors bor bara råa och obildade arbetare. Hon hade antagligen arbetat med böcker om hon inte hade blivit farmaceut.

 

Lizzie Sander

Fiktiv person. Barndomsvän till Ulla och bor i Stockholm. Hon lämnade Eskilstuna och hamnade vid Brommaflyget som flygvärdinna. Hon dyker upp oannonserad i Eskilstuna och Ulla undrar varför?

 

Apotekare Persson

Verklig person. Bor i en relativt tiltagen villa på Jören Vävares gata. Han arbetar som apotekare vid Kronan och har sitt rum mitt emot Alemans. Persson har varit anställd lika länge som Aleman men har fått spela andra fiolen när befordringar har utdelats.

 

Fru Persson

 Fiktiv person. Gift med apotekare Persson och sitter mest och dricker kaffe med sina rika medsystrar. Hon tycker inte om att hennes make inte har lyckats göra de avancemang inom yrket som hon tyckte han borde ha kunnat ha på sitt samvete. Fru Persson har ett gott öga till pengar.

 

Sjökaptenen Sundin

 Fiktiv person. Ett original som jobbat över trettio år på sjön. Är numera pensionerad och sitter med kikaren vid sitt fönster och registrerar det mesta som sker nere vid Källgatan i Nyfors.

 Herr och fru Landin

Han portvakt vid Grindstugatan i Nyfors hon maka till portvakten. Fru Landin vakar som en hök över Ulla Berglund och skyddar henne från allt, inklusive buffliga kriminalkommissarier.

 

Därtill förekommer ett flertal personer men med mindre framträdande roll men icke desto mindre viktiga.

 


Välkommen

Välkommen till www.bengtlundblad.se.

Nyhetsbrev

Länkar